Przeniesienie obiektu

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Przeniesienie obiektu

Postautor: olo2000pm » 12 maja 2017, 5:30

Po przeniesieniu obiektu gdy ten obiekt chce przesunąć to poruszają się oba. Jak odłączyć obiekt?
Najpierw zrobiłem stożek po lewej , a następnie przeniosłem go na prawo z użyciem "utwórz szyki"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: Revo7 » 12 maja 2017, 5:38

prawym na bryle i utwórz unikatową (coś takiego)
it is what it is

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: olo2000pm » 12 maja 2017, 20:05

Dzięki, to działa.
Mam jeszcze pytanie. Gdy wstawiam nowy obiekt i chce go dosunąć do powierzchni to klikam na Aż do (u) i zaznaczam powierzchnie do której ma być dosunięte. Nowy obiekt ląduje w dziwnym miejscu. O co chodzi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: Revo7 » 12 maja 2017, 20:23

musisz zaznaczyć pkt 0,0,0 (XYZ) - powierzchnie względem której będzie się odnosiło przesunięcie...

Wybierz przycisk prawy w drugim rzędzie układ współrzędnych z kropką żółta) i zaznacz powierzchnie 0, następnie wybierz przesunięcie "aż do" i powierzchnie do której chcesz przesunąć. W te n sposób te dwie powierzchnie będa w tym samym "miejscu"

ewentualnie mozesz kliknąc na obiekcie w żółtą kole przy układzie współrzędnych i przeciągnąc ją na powierzchnie 0 a nastepnie "Aż do "
:OK:
it is what it is

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: olo2000pm » 13 maja 2017, 11:32

Nie wiem o co chodzi :evil:
Dokładam nowy element i on mi się ustawił pod złym kątem. Jak go ustawić równolegle do płaszczyzny?
Robienie tego na oko to jakaś masakra :x
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: Revo7 » 13 maja 2017, 20:13

mozesz rsdoca podeslać ? :|
it is what it is

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: olo2000pm » 14 maja 2017, 8:20

Jakoś to zrobiłem:)
Dzięki za pomoc!
:Piwo:

Ale nadal nie wiem jak to się dzieje? Klikam na ikone z kropką w środku następnie na aż do i tak to wygląda. Jak to zrobić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: Marcin1415 » 14 maja 2017, 11:48

Też miałem podobne problemy co Ty. W końcu zmieniłem Cada na darmowy Fusion360 i mam spokój.

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: olo2000pm » 15 maja 2017, 5:35

Znalazłem sposób :D
Mierzę odległość między krawędzią przesuwanego obiektu i powierzchnią do której chce obiekt dokleić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Przeniesienie obiektu

Postautor: Revo7 » 15 maja 2017, 7:29

Olo, to jest do zrobienia.

Mysle ze nie musze mówić ze najlepiej to robić na dwóch komponentach i bryłach. Aby ich nie scaliło przy modyfikacji (samo przesuwanie ich nie połączy)

Na szybko:
Wybieramy Kotwice - i wskazujemy powierzchnie do której będziemy się odnosić -> POWIERZCHNIE, nie krawędź ( chociaż z krawędziami też działa, ale ciebie interesuje powierzchnia.
Obrazek

Później "AŻ DO" wskazujemy do której powierzchni ma zostać przyciągnięta - ta wcześniej wskazana powierzchnia.
Obrazek

I na koniec poprawiamy kolejne osie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
it is what it is


Wróć do „DesignSpark Mechanical”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość