TMC2208 / TMC2224

mcexperts
Posty: 481
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: TMC2208 / TMC2224

Postautor: mcexperts » 10 paź 2017, 20:41

Nawet gdyby się gubiło, to trzeba się uśmiechnąć do kol. Misia i zaraz coś napisze co zaprogramuje wszystkie hurtem jak sobie zazyczysz. ;)

Garreth
Posty: 893
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: TMC2208 / TMC2224

Postautor: Garreth » 11 paź 2017, 7:06

mcexperts pisze:Nawet gdyby się gubiło, to trzeba się uśmiechnąć do kol. Misia i zaraz coś napisze co zaprogramuje wszystkie hurtem jak sobie zazyczysz. ;)
No wlasnie sek w tym, ze parametry sie dobiera raczej indywidualnie do drukarki, takze o to chodzi by kazdy byl w stanie sam je sobie dobrac, wrzucic, przetestowac i poprawic:)

O gubieniu sie ustawien mowilem w kwestii takiej, ze nie wiem czy stepstick po odpieciu zasilania nie przywraca sam sobie domyslnych nastaw (oby nie).

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

mcexperts
Posty: 481
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: TMC2208 / TMC2224

Postautor: mcexperts » 11 paź 2017, 7:17

A ja dokładnie to samo napisałem.

Kolega Miś "umie w procesory" i podejrzewam jak sobie kupi te stepsticki to i wymyśli w dwa dni program do tuningu i zapisywania danych do stepstickow.

Gdyby gubiły dane po odlaczeniu, to Miś zrobi mały układ gdzie jeden procek zaprogramuje wszystkie zaraz po włączeniu zasilania.

"Tak to widzę". Tylko trzeba Miś -owi stepsticki podsunąć :)

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 178
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: TMC2208 / TMC2224

Postautor: Revo7 » 11 paź 2017, 9:55

Udalo sie przy akceleracji druku 1500, przejazdow 1000 i napieciu Vref ~1V, udalo mi sie spokojnie osciagnac predkosci druku 60mm/s i przejazdow 100mm/s - przy zachowaniu dosc dobrej zadowalajacej jakosci sciany - bez gubienia krokow i jakis niespodzianek - takze jestem bardzo zadowolony, powalczymy dalej, moze da sie jeszcze podkrecic :) jestem po drukach 9h - i jak narazie wszystko okej - dluzszych nie probowalem jeszcze/
it is what it is

frog
Posty: 115
Rejestracja: 24 sty 2017, 18:53
Kontaktowanie:

Re: TMC2208 / TMC2224

Postautor: frog » 14 paź 2017, 16:01

Garreth pisze:Koledzy, właśnie zrobiłem małe rozeznanie się w temacie i znalazłem ciekawostkę co do Waszych TMC2208. Otóż można je konfigurować przez RS232 sposobem, który się wydaje dość przyjazny w użyciu:)

https://github.com/watterott/SilentStep ... nfigurator zerknijcie tutaj:)

Wystarczy płytka stykowa i konwerter do RS232, lub można się zaopatrzyć w dedykowaną do tego celu płytkę: http://www.watterott.com/en/Interfaces/ ... rs/Stepper , przy czym dość drogo ona wyjdzie jak się doliczy przesyłkę, ale co kto lubi.

Nie umiem natomiast znaleźć, czy ustawienia zapisane tym programem są w pamięci nieulotnej. To znaczy wydaje mi się, że gdyby zanikały po utracie zasilania, to byłoby to totalnie bez sensu, więc jednak zakładam, że ustawienia są zapisywane na stałe. Jak by ktoś miał ochotę się pobawić to mógłby dać znać jak i czy to działa:)


Ktoś to testował?


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość