Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Iridius
Posty: 37
Rejestracja: 01 lip 2017, 12:19
Kontaktowanie:

Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: Iridius » 10 sie 2017, 18:48

Witam

Od pewnego czasu walczę z elektronika Sunbeam 2.0 C, mam kilka pytań do ekspertów :)

1) Koniecznie chciałem uruchomić z-probe, kupiłem fajny czujnik indukcyjny, ustawiłem jak trzeba, polutowałem rezystory żeby z 24v zredukować sygnał na 4.7v itd. (przydatna informacja 33k i 8.2k redukują troszkę poniżej 5v - jak by ktoś szukał). Postanowiłem wgrać najnowszy firmware, bo mój był strasznie stary (ze 4-5 lata miał).
Firmware pobrałem z oryginalnej strony Smoothieware, tu link https://github.com/Smoothieware/Smoothi ... irmwareBin
Po kompilacji zaczął się dramat, silniki zaczęły drgać, buczeć i kręcić się ledwo, tak że 2NM silnik dwoma palcami można było zatrzymać.
Czy Sunbeam może działać tylko na firmware z ich strony (hbot3d)? czy może coś trzeba w configu zmienić jeśli chce się na oryginalny nowy (od Smoothieware) podmienić?

2) Poszukałem wiec na stronie Sunbeama najnowszego firmware i znalazłem z 2015 (dramat), ok i tak był nowszy od mojego, wiec wgrałem. Silniki po zmianie znowu zaczęły procować normalnie. Patrze też w ich najnowszy config i widzę że jest z-probe. Wiec gites! wystarczy mi ten od nich (myślę), patrze dalej - a tu opcje konfiguracji tylko dla strategii 3 punktowej :(.
Nie myśląc wiele wywaliłem i dodałem odpowiednie linijki dla strategii regularnej:

leveling-strategy.rectangular-grid.enable true # The strategy must be enabled in the config, as well as the zprobe module.
leveling-strategy.rectangular-grid.x_size 390 # size of bed in the X axis
leveling-strategy.rectangular-grid.y_size 360 # size of bed in the Y axis
leveling-strategy.rectangular-grid.size 3 # The size of the grid, for example, 7 causes a 7x7 grid with 49 points.
leveling-strategy.rectangular-grid.probe_offsets 0,0,0 # Optional probe offsets from the nozzle or tool head
leveling-strategy.rectangular-grid.save false # If the saved grid is to be loaded on boot then this must be set to true
leveling-strategy.rectangular-grid.initial_height 10 # will move to Z10 before the first probe

Wywołuje G29 i dostaje "No strategy found to handle G29" --- kurcze nich ktoś pomoże :(
Dzięki!

Awatar użytkownika
Padnik
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2017, 10:04
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: RE: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: Padnik » 13 sie 2017, 9:31

Iridius pisze:Witam

Od pewnego czasu walczę z elektronika Sunbeam 2.0 C, mam kilka pytań do ekspertów :)

1) Koniecznie chciałem uruchomić z-probe, kupiłem fajny czujnik indukcyjny, ustawiłem jak trzeba, polutowałem rezystory żeby z 24v zredukować sygnał na 4.7v itd. (przydatna informacja 33k i 8.2k redukują troszkę poniżej 5v - jak by ktoś szukał). Postanowiłem wgrać najnowszy firmware, bo mój był strasznie stary (ze 4-5 lata miał).
Firmware pobrałem z oryginalnej strony Smoothieware, tu link https://github.com/Smoothieware/Smoothi ... irmwareBin
Po kompilacji zaczął się dramat, silniki zaczęły drgać, buczeć i kręcić się ledwo, tak że 2NM silnik dwoma palcami można było zatrzymać.
Czy Sunbeam może działać tylko na firmware z ich strony (hbot3d)? czy może coś trzeba w configu zmienić jeśli chce się na oryginalny nowy (od Smoothieware) podmienić?

2) Poszukałem wiec na stronie Sunbeama najnowszego firmware i znalazłem z 2015 (dramat), ok i tak był nowszy od mojego, wiec wgrałem. Silniki po zmianie znowu zaczęły procować normalnie. Patrze też w ich najnowszy config i widzę że jest z-probe. Wiec gites! wystarczy mi ten od nich (myślę), patrze dalej - a tu opcje konfiguracji tylko dla strategii 3 punktowej :(.
Nie myśląc wiele wywaliłem i dodałem odpowiednie linijki dla strategii regularnej:

leveling-strategy.rectangular-grid.enable true # The strategy must be enabled in the config, as well as the zprobe module.
leveling-strategy.rectangular-grid.x_size 390 # size of bed in the X axis
leveling-strategy.rectangular-grid.y_size 360 # size of bed in the Y axis
leveling-strategy.rectangular-grid.size 3 # The size of the grid, for example, 7 causes a 7x7 grid with 49 points.
leveling-strategy.rectangular-grid.probe_offsets 0,0,0 # Optional probe offsets from the nozzle or tool head
leveling-strategy.rectangular-grid.save false # If the saved grid is to be loaded on boot then this must be set to true
leveling-strategy.rectangular-grid.initial_height 10 # will move to Z10 before the first probe

Wywołuje G29 i dostaje "No strategy found to handle G29" --- kurcze nich ktoś pomoże :(
Dzięki!
To samo próbowałem jakieś pół roku temu z Monkeyfab Prime 3D, który mi wywalał ten sam błąd, nawet po dodaniu odpowiedniej strategii z strony smoothiewear http://smoothieware.org/zprobe#probing- ... n-machines

Nawet po dodaniu strategii firmware nie potrafił znaleźć odpowiednich bibliotek do komendy G29. Zrobiłem to samo co ty, wygrałem nowy firmware smoothieboarda i próbowałem jeszcze wiele starszych wersji a rezultat był ten sam.

Jedynie firmware 1.1 hbota działał poprawnie z sunbeam 2.0. lecz znowu nie działał G29 Firmware 1.2 jest juz dostosowany do drukarek z autokalibracja i ma odpowiednie biblioteki, ale ten znowu nie działa z Sunbeam...

Nie chcę Cię rozczarować, ale trzeba oryginalny firmware sunbeama który jest dostosowany do autokalibracji a sunbeam 3.0 nie szło nogdzie dostać, tym samym firmware. Ktoś chyba nawet z forum się zajmował z produkcją i programowaniem sunbeama, ale już nie pamiętam kto i chyba przeszedł do programistów smoothieweara, może ktoś z forumowiczów pomoże odnaleźć do niego kontakt? Moge pózniej wieczorem jeszcze pogrzebac .

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
"Everyone is a maker, only I am a printer" 8-)

Awatar użytkownika
Padnik
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2017, 10:04
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: Padnik » 13 sie 2017, 17:12

Wulfnor na rerapowie jest twórcą Sunbeama

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
"Everyone is a maker, only I am a printer" 8-)

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: imrahil » 13 sie 2017, 19:27

Hej,
walczyłem z tym jakiś czas temu. oficjalny firmware dla Sunbeam ma własną obsługę sterowania prądem stepsticków - to pewnie przyczyna czemu nie śmigają Wam nowsze wersje że smoothieware.org.

jeśli jest ktoś odważny to mogę upichcić build że źródeł Smoothieware że zmianami dla sunbeam :)
(nie mam Sunbeam tylko oryginalne Smoothieboard więc nie mam jak sam przetestować)
pozdrawiam
Jarek

Iridius
Posty: 37
Rejestracja: 01 lip 2017, 12:19
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: Iridius » 14 sie 2017, 19:18

imrahil pisze:Hej,
walczyłem z tym jakiś czas temu. oficjalny firmware dla Sunbeam ma własną obsługę sterowania prądem stepsticków - to pewnie przyczyna czemu nie śmigają Wam nowsze wersje że smoothieware.org.

jeśli jest ktoś odważny to mogę upichcić build że źródeł Smoothieware że zmianami dla sunbeam :)
(nie mam Sunbeam tylko oryginalne Smoothieboard więc nie mam jak sam przetestować)



Będę testerem :OK: Jak byś był w stanie najnowszy firmware przerobić co by działał na Sunbeamie, to jeszcze Wiskacza wyśle w podzięce :Piwo:

Jak się spali ta płytka to zero żalu :twisted: kupie oryginał jak by co, bo mnie już troszkę do szału doprowadza. :LOL: no i jeszcze "profesjonalny" serwis co przez tydzień nie ma czasu odpisać na maila....

Awatar użytkownika
Padnik
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2017, 10:04
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: Padnik » 16 sie 2017, 14:51

Daj potem znać jak wyszło czy był Sunbeam krwisty, średnio albo dobrze wysmażony
"Everyone is a maker, only I am a printer" 8-)

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: imrahil » 17 sie 2017, 19:04

dla chętnych do testów... z reguły trefny firmware nie powinien nic zepsuć - zawsze powinno dać się wgrać poprzedni. no ale... robicie to na własną odpowiedzialność :)

co trzeba zrobić:
- wziąć config od Smoothie - https://raw.githubusercontent.com/Smoot ... ard/config
- wypełnić go swoimi ustawieniami i ustawić co trzeba (to krytyczny krok, bez tego można coś upalić :twisted: )
- na końcu konfiga, zaraz po

Kod: Zaznacz cały

currentcontrol_module_enable                 true

dodać:

Kod: Zaznacz cały

digipotchip    mcp4728

- wgrać firmware.bin z załącznika

Dla chętnych z ekranami LCD mogę przygotować taką wersję: :mrgreen:
https://app.box.com/s/4y5137fu0mlocir5fft2ug5kgbri81ah
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam
Jarek

Iridius
Posty: 37
Rejestracja: 01 lip 2017, 12:19
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: Iridius » 18 sie 2017, 11:39

Pierwsze 4 testy wykonane!

1) Silniki działają stabilnie i z pełną dynamiką, jak na oryginalnym firmware do Sunbeam

2) Strategia regularna również poszła (cały czas mam banana na twarzy :D )
poszło z G29 - uwaga musi być ustawione 5x5 próbkowanie minimum
Poszło z G32 - i tu może już być mniej puntów.

3) Offset działa.

4) Próbny wydruk - na sucho (mam zdemontowaną głowice, wiec tylko czujnik indukcyjny lata nad stołem) - poszedł - optycznie wygląda że jest ok!

Troszkę się nie posłuchałem, i odwrotnie zrobiłem :twisted:. Do mojego configa dodałem pewne zmiany z oryginału Smoothieware. Problem w tym że w configu od sunbeama jest sporo dedykowanych ustawień oraz, niektóre piny są inne, są również zapisy np. dot. taktowanie procka itd. Mam tez dylemat co jeśli np. mam inna nazwę parametrów w obu configach, służące do tego samego, przykład:

Z Configa Smoothieware

## Extruder module configuration
extruder.hotend.enable true # Whether to activate the extruder module at all. All configuration is ignored if false
extruder.hotend.steps_per_mm 140 # Steps per mm for extruder stepper
extruder.hotend.default_feed_rate 600 # Default rate ( mm/minute ) for moves where only the extruder moves
extruder.hotend.acceleration 500 # Acceleration for the stepper motor mm/sec²
extruder.hotend.max_speed 50 # Maximum speed in mm/s

extruder.hotend.step_pin 2.3 # Pin for extruder step signal
extruder.hotend.dir_pin 0.22 # Pin for extruder dir signal ( add '!' to reverse direction )
extruder.hotend.en_pin 0.21 # Pin for extruder enable signal

Ta sama sekcja z Configa Sunbeam

# Extruder module configuration
extruder_module_enable true # Whether to activate the extruder module at all. All configuration is ignored if false
extruder_steps_per_mm 490 # Steps per mm for extruder stepper
extruder_default_feed_rate 600 # Default rate ( mm/minute ) for moves where only the extruder moves
extruder_acceleration 2500 # Acceleration for the stepper motor, as of 0.6, arbitrary ratio
extruder_max_speed

extruder_step_pin 2.3 # Pin for extruder step signal
extruder_dir_pin 0.22! # Pin for extruder dir signal
extruder_en_pin 0.21 # Pin for extruder enable signal
delta_current 1.2 # Extruder stepper motor current

Zostawiłem z cfg Sunbeama parametry, ale niestety nie mogę jeszcze przetestować extrudera, wiec nie wiem czy działa (pewnie uda się w przyszłym tyg)

UWAGA!
Jedna kwestia mi się coś nie podoba, ale to raczej nie jest wina przeróbki Firmware, a bardziej problemu oryginału:
Po ustawienie w parametrach strategii wielkości stołu na x400 i y320

leveling-strategy.rectangular-grid.x_size 400 # size of bed in the X axis
leveling-strategy.rectangular-grid.y_size 320 # size of bed in the Y axis

Miałem 2razy wjazd w ramę, okazało się że próbkowanie mimo innego ustawienia x i y odbywa się po kwadracie, w tym przypadku 400x400 -> co zaskutkowało małym kboom.


Będę nadal testował, i na bieżąco dodawał wpisy :)



imrahil jesteś Mistrzem, bije pokłony :Piwo:

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: imrahil » 18 sie 2017, 20:56

https://github.com/Smoothieware/Smoothi ... e-notes.md
zalecane jest jednak używanie configa z repo i na niego nanoszenie swoich zmian. pewne parametry nie są już wspierane (jak ten od hotendu :) )
przepisanie pinów to nic trudnego...

odnośnie próbkowania to trzeba by spojrzeć w wiki albo w kod źródłowy żeby wyłapać problem
pozdrawiam
Jarek

Deez3443
Posty: 1
Rejestracja: 22 cze 2017, 19:04
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam 2.0c Firmware vs z-probe

Postautor: Deez3443 » 20 sie 2017, 17:44

Z ekranami, mnie bardziej by interesowało podłączenie jakiegoś dotykowego. Da się to zrobić?


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości