DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2827
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: Krzysztof » 05 maja 2016, 21:01

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktualizacja 18.06.2016
:!: :!: :!: Gdyby ktoś chciał sobie sam polutować elektronikę, to mogę odsprzedać płytkę w cenie 75 zł/szt :!: :!: :!:

Lista elementów elektronicznych
Due3dom BOM.rar


schemat.png

pcb1.png

pcb2.png

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tu cały temat jak ona powstała ... :mrgreen:

Na chwilę obecną luźne rozważania w mojej głowie w tym temacie, ale myślę, aby zrobić taką nakładkę dla DUE co by można było Repetiera na 32 bitach używać. RAMPS-FD jak wiadomo jest skopany, RADDS moim zdaniem to średni, no ale jedyny produkt na rynku.

Więc co planuję mieć na płycie:
- 6 driverów (tu bym się kierował na A4982 na stałe na płycie)
- obsługa 3 termistorów
- obsługa 2 termopar typu K na AD597
- 2 kanały MOSFET do 15A
- 4 kanały MOSFET do 5-6A
- gniazdo do podłączenia wyświetlacza
- gniazdo do podłączenia SD
- wolne piny do podłączenia dodatków

Jakieś inne propozycje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Garreth
Posty: 978
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Nakładka dla Arduino DUE - podejście do tematu.

Postautor: Garreth » 05 maja 2016, 21:10

A4982 ze względu na cenę czy inne aspekty? Nie byłoby ciekawiej zaplanować na przykład TMC2660?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 748
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Nakładka dla Arduino DUE - podejście do tematu.

Postautor: Miś » 05 maja 2016, 21:51

Impulsowe przetwornice na pokładzie.
1. Vin -> 12V z prądem 2A (do 12V wentylatorów oświetlenia ect.)
2. Vin -> 5V (1A raczej wystarczy)
3. 5V -> 3.3V - tu może być zwykły liniowy, ale taki 1A a nie jakaś popierdółka jak na Rampsie.

Oczywiście 1 i 2 z napięciem wejściowym do 36V aby bezpiecznie mogły pracować z 24V.
No i z wbudowanymi stepstickami bym się zastanowił... Jak są złącza to zawsze jest opcja wyboru modelu stepsticka, jak wbudowane to amen w pacierzu.
Zastanowiłbym się też nad zastosowaniem driverów do sterowania mosfetami (np TC4427) zasilanych z przetwornicy 12V (lub z Vin) oraz tańszych mosfetów które nie muszą być typu logic.
3 termistory - mało - przydałby się jeszcze jeden do ewentualnej stabilizacji temperatury w obudowie.
I jeszcze ze 2-3 wyjścia na sterowane wentylatory. Tu wystarczają zwykłe tranzystorki SMD typu BC817.
Aha, i żadnych dziadowskich polyswitchów... Tylko bezpieczniki samochodowe.
-- MIŚ --

mcexperts
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Nakładka dla Arduino DUE - podejście do tematu.

Postautor: mcexperts » 06 maja 2016, 5:04

Ja bym dodal opcje na katowe zlacza, czyli na krawedzi plytki. Do tego mosfety pozwalajace przykrecic do wspolnego radiatora na masie.

Garreth
Posty: 978
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Nakładka dla Arduino DUE - podejście do tematu.

Postautor: Garreth » 06 maja 2016, 5:34

W sumie jak już taki koncert życzeń, to może nie ma sensu ograniczać się do DUE? :)

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2827
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Nakładka dla Arduino DUE - podejście do tematu.

Postautor: Krzysztof » 06 maja 2016, 5:36

Nie ma sensu do innych - pod smoothie jest spory wybór. Teoretycznie można by było zrobić dla Xpresso, ale nie widzę sensu.
Miś, dzięki za cenne uwagi :OK:
Garreth, A4982 dobrze się lutuje, dobrze obudowa odprowadza ciepło, dobrze wysterowane działają prawidłowo.

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 406
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Nakładka dla Arduino DUE - podejście do tematu.

Postautor: virgin71 » 06 maja 2016, 10:34

Powiedz Krzysztof, skąd brać termopary K? Potrzebuję aktualnie 2szt. bo mam 2 wolne ad597, ale jakaś drożyzna jest, lub jakieś dziwne mają kształty.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2827
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Nakładka dla Arduino DUE - podejście do tematu.

Postautor: Krzysztof » 06 maja 2016, 11:32

U mnie w domu coś luzem leży. Jedna sztuka na 100% jest razem z MAX-em.

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 406
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Nakładka dla Arduino DUE - podejście do tematu.

Postautor: virgin71 » 06 maja 2016, 11:48

Pytanie, gdzie to kupować na co dzień. Skoro chcesz mieć płytkę na termopary, to pewnie wiesz gdzie to kupować:)



Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości