DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2863
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: Krzysztof » 07 cze 2017, 14:18

Podpinasz taki wzmacniacz (jak układ wyżej) do zasilania i sygnał wpinasz do wolnego pinu z sygnałem analogowym, przykładowo A3 lub A4.
Na http://www.due3dom.pl po wybraniu MINI masz rozpisane piny.
Na skróty --> http://fabrykator.pl/seasidecustoms/wp- ... y-mini.jpg

W firmware wybierasz AD597
1.jpg

I podajesz na którym pinie podłączony
2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tomnet4
Posty: 21
Rejestracja: 28 kwie 2017, 18:05
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: tomnet4 » 07 cze 2017, 15:32

I oto mi chodziło podziękował [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND TIGHTLY-CLOSED EYES]

Awatar użytkownika
morf
Posty: 38
Rejestracja: 06 gru 2016, 12:59
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: morf » 12 cze 2017, 7:18

To moze ja podpytam:
Planuje podlaczyc BLTouch pod due3doom.

Gdzie sie wpiac?
Sygnal rozumiem bez problemu w dowolny wolny port ale pozostale przewody (czyli micro serwo ktore wysuwa/chowa bolec) gdzie podpiac?
Dzieki!

juurd
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2016, 14:39
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: juurd » 13 cze 2017, 7:02

Mam 3DTouch nie BlTouch ale to chyba bardzo podobne.
Drukarka delta, repetier, Due3dom mini.
By podpiąć do due dobrze jest zastosować translator poziomu 3V - 5V (np z TME). 3DTouch serwo nie da się wysterować trzema woltami.
Sterowanie serwo z pinu 5. Sygnał też podłączyłem przez translator
Sygnał podpięty do dowolnego pinu portu sprawdzał się u mnie średnio. Najstabilniej gdy podpięty jest do Zmin.
Endstopy "Max" podpięte do pinów na długiej listwie kołkowej.
Dla repetiera:
M340 P0 S700 pin down
M340 P0 S1500 pin up
M340 P0 S1800 self test
M340 P0 S2200 release alarm

Awatar użytkownika
morf
Posty: 38
Rejestracja: 06 gru 2016, 12:59
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: morf » 13 cze 2017, 11:16

Ok dziekuje za info.
Jak paczka dojdzie to przetestuje.

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 481
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: adziaki » 30 cze 2017, 20:44

Panowie mam pewien problem.
Otóż oś extrudera nie daje znaku życia w płytce DUE3DOM mini w rewizji 2.0!

Co było sprawdzone/zrobione:

- silnik extrudera przełożony na inną oś działa (a więc silnik i stepstick są ok)
- wgrywane różne firmwary (również z tego tematu ze strony 32 udostępniony przez Krzysztofa) i dalej nie działa oś extrudera
- pomierzone napięcie na pinach GND i VMOT i daje 26 V (zasilane z 24 V)
- sprawdzałem wizualnie płytkę pod względem zimnych lutów czy przerw w układzie i wszystko wygląda solidnie i prawidłowo wykonane
- wszystkie pozostałe osie, termistory, wentylatory, krańcówki działają prawidłowo

Ktoś pomoże co jeszcze mogę sprawdzić bo kończą mi się pomysły :oops: ?

Awatar użytkownika
morf
Posty: 38
Rejestracja: 06 gru 2016, 12:59
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: morf » 30 cze 2017, 21:08

Hej od siebie moge tylko rzucic mega glupim pomyslem (z gory przepraszam :) ale czasami w ferworze walki czlowiek zapomni)
ruszasz na zimno czy na cieplo, nie masz czasem ustawionego np progu 160C zeby silnik ekstrudera zaczal sie poruszac?

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 481
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: adziaki » 30 cze 2017, 22:05

Spoko, nie ma głupich pomysłów :)
Oczywiście ekstruzja na rozgrzanym hotendzie.
Ale chodzi o to, że nawet jak zdefinuje we firmware, że oś np. X jest pod extruder a extruder pod oś X to też nie działa, więc sugeruje to jednoznacznie, że poprawny sygnał nie wychodzi już z płytki...
Jak extruder jest podpięty (i sprzetowo i programowo) pod gniazdo np. osi X to normalnie extruduje filament...

Zdjęcia samej płytki:

1.jpg

2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2863
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: Krzysztof » 01 lip 2017, 13:15

Mówiłeś że po wgraniu firmware z Fabrykatora wszystkie osie ruszyły i że zjarałeś mosfet grania. To w końcu jak jest?

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 481
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: adziaki » 01 lip 2017, 13:23

Nie nie. Mowilem, ze wczesniej uzywalem swojego, utworzonego w konfiguratorze online firmwaru i od poczatku nie dzialala os ekstrudera. Pozniej wgralem ten Twoj z tego tematu i upalilem mosfeta od grzalki bo jak sie okazalo dalem pelne 24V na wyjscie grzalki!
Po wgraniu Twojego firmwaru os ekstrudera dalej milczy.
Zastanawiam sie czy moze to byc wina wadliwego arduino due???

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości