Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp.
Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: chemik72 » 09 mar 2017, 18:16

luki pisze:A nie chcesz spróbować z GRBL CNC odpada licencja do mach 3 ,nie potrzeba takiego klocka jak komp ,a działa na naprawdę dużych frezarkach



:o :OK:
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
TDI-CAD.PL
Posty: 206
Rejestracja: 20 kwie 2016, 2:27
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: TDI-CAD.PL » 09 mar 2017, 18:28

Darmowy jest linux cnc.
Mach 3 demo m a ograniczenie do 500 linii g-codu.
Dla mnie na razie 500 wystarcza do frezowania 2,5d
Filament 3d Wrocław
Sklep http://WWW.TDI-CAD.PL

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: chemik72 » 09 mar 2017, 18:56

TDI-CAD.PL pisze:Darmowy jest linux cnc.
Mach 3 demo m a ograniczenie do 500 linii g-codu.
Dla mnie na razie 500 wystarcza do frezowania 2,5d



"Gryzłem" tego Mach3 ale coś ciężko mi trybi.. Celowo zainstalowałem drugi system win7 32bit ale może jednak to nie to co XP i coś go boli :? . Może jednak jest wymogiem XP ?

Po wczytaniu do Mach3 g-codu na podglądzie w monitorku frezarka zamiast jechać do modelu to od samego początku zatacza koła :o :?:
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
TDI-CAD.PL
Posty: 206
Rejestracja: 20 kwie 2016, 2:27
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: TDI-CAD.PL » 09 mar 2017, 19:03

Ja mam na starym laptopie XP. Laptop na stacji dokującej z LPT. Działa b. dobrze.
Może trzeba w win7 wymusić zgodność z xp? Uruchom w trybie zgodności:
2017-03-09 20_02_15.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Filament 3d Wrocław
Sklep http://WWW.TDI-CAD.PL

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: chemik72 » 09 mar 2017, 19:40

TDI-CAD.PL pisze:Ja mam na starym laptopie XP. Laptop na stacji dokującej z LPT. Działa b. dobrze.
Może trzeba w win7 wymusić zgodność z xp? Uruchom w trybie zgodności:
2017-03-09 20_02_15.png


KU...DZIAŁA :D :D :D :D normalnie działa a je się tyle namęczyłem a tu takie proste :oops: :oops:

@TDI-CAD twoja pomoc była bezcenna :Piwo: :Piwo: już po raz drugi doprowadziłeś że wróciła we mnie wiara w to przedsięwzięcie bo po przygodzie z machem trochę zapał mi opadł ale na szczęście tylko na chwilę :)
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 20:03 przez chemik72, łącznie zmieniany 2 razy.
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
TDI-CAD.PL
Posty: 206
Rejestracja: 20 kwie 2016, 2:27
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: TDI-CAD.PL » 09 mar 2017, 20:01

No to super, że ruszyło.
Tu cała litania jak skonfigurować system XP, żeby czasem przy dłuższym frezowaniu aktualizacja się nie włączyła ;-)
http://machcnc.wixsite.com/tokmach/mach ... cja-win-xp
Ja tego nie ustawiałem.
Tu jeszcze konfiguracja samego macha
https://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/Ko ... glowna.pdf
Filament 3d Wrocław
Sklep http://WWW.TDI-CAD.PL

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: chemik72 » 09 mar 2017, 20:04

Na Twoją cześć frezarka dostała trzy literki w nazwie :OK:
PROXXON MF70-TDI
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: chemik72 » 10 mar 2017, 22:22

PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
way
Posty: 159
Rejestracja: 29 lip 2016, 6:42
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: way » 12 mar 2017, 9:51

Ciekawscy to chcą zobaczyć jak frezuje twój Proxxon MF 70-CNC, a nie gościa koło maszyny za kwadrylion złotych :P (nie donoszę się tu oczywiście do kwestii merytorycznych tego kanału :) )

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Frezarka PROXXON MF 70-CNC

Postautor: chemik72 » 12 mar 2017, 20:18

Sterownik MACH3 dostał obudowę co by sobie zwarcia nie zrobić na gołej płytce :mrgreen:
Zrobiłem jeszcze komplet połączeń i na razie skręciłem do kupy na dwóch uniwersalnych blaszkach do puku nie kupię jakiejś metalowej obudowy :D

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości