Modyfikowana Cyclone PCB

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: maglo18 » 09 paź 2016, 15:19

Z racji tego że sam projektuje ploter to coś zasugeruję. Zastanów się jakie materiały planujesz obrabiać. Jeżeli tylko PCB to prędkości 300 mm/min wystarczą. Jeżeli planujesz plexi i sklejkę ta potrzebne są o wiele szybsze ruchy. Przelicz czy przy zasilaniu 12 v (jakie pewnie planujesz) tak dużym przełożeniu oraz małym skoku śruby osiągniesz odpowiednie prędkości ruchu. Powolne ruch w tych materiałach to palenie lub topienie materiału Ciężko też ocenić jakie średnice wałków masz ale te od osi Y to proponuje zrobić podparte, usztywni to konstrukcję.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1237
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: Artu » 09 paź 2016, 16:26

Jeśli chodzi o zasilanie, to będzie to raczej 36V... ze względu na zasilanie wrzeciona.
Śrub trapezowych jeszcze nie kupiłem... to znaczy mam "chińskie" 6x6 z nakrętkami kołnierzowymi. Ewentualnie mogę zastosować Tr10x3.
Wałki są planowane 12mm, pole robocze 250x250x40mm (na rysunku jest płyta o wymiarach 274x274mm na "stole")
Co do obróbki, to tylko "miękkie" materiały typu sklejka, laminaty żywiczne, węglowe...
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: maglo18 » 09 paź 2016, 18:30

Jeżeli tr10x3 to drugi człon oznacza skok to sprawdź czy elektronika i silniki wyciągną 2000 mm /min. Jeżeli dobrze liczę to jest około 670 obr/min silnika i przy mikrokoku 1/8 i 52800 kroków dla jednej osi na sekundę. nie twierdzę że masz złe założenia tylko podpowiadam abyś to sprawdził. Co dziwne w aluminium mi się łatwiej frezuje niż w miększych materiałach.

PS. Widzę twoje poczynania w projektowaniu i moja uwaga po przerabianiu czyichś projektów jest taka "zrób to po swojemu od nowa". Jak zostawisz tą oś X oraz krzyżak to przy pierwszych frezowaniach zobaczysz że szkoda było czasu i pieniędzy na to co stworzyłeś. 40 mm w osi z to też mało bo nawet najmniejsze imadło maszynowe raczej nie wejdzie a do małych elementów to nie da rady inaczej zamocować. Wykonaj nową konstrukcję na wszystkich osiach walki podparte i porządny krzyżak (drewno aluminium, stal nie ma znaczenia z czego byle z głową) i trochę więcej dla osi z. Zrobisz jak uważasz.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1237
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: Artu » 09 paź 2016, 21:08

Naukowcy stwierdzili, że taki trzmiel nie ma prawa latać, ale on o tym nie słyszał, i sobie spokojnie lata :LOL:

Ja nie buduje profesjonalnej zarobkowej maszyny, tylko coś czym będę mógł sobie coś wyciąć dla swojego hobby, i traktuję ją całkowicie hobbystycznie, jako kolejną zabawkę po drukarce 3D 8-)
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: cyryl » 10 paź 2016, 10:04

Artu pisze:Może ktoś podpowiedzieć na jakie średnice toczy się standardową śrubę Tr10x2 :roll: Chodzi mi o "podtoczenia" pod łożyska i gwint.

I jeszcze jedna "rozterka", tym razem chodzi o elektronikę...
Czy wystarczy do sterowania tą "maszynką" Arduino UNO + CNC shield :roll: (leży taki komplet w "przydasiach" :mrgreen:) Czy szukać czegoś bardziej "wypasionego" :roll:

Sam używam UNO + CNC Shield i działa bardzo dobrze.


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości