STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Szeroko pojęta elektronika z różnych dziedzin życia
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Krzysztof » 28 maja 2016, 8:38

No właśnie, czy da radę zrobić taki konwerter sygnałów w formie elektronicznej bez firmware, czy może lepiej zamiast STP/DIR wypuścić z firmware odpowiedni sygnał (DUE ma 2x DAC) :roll:

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Miś » 28 maja 2016, 13:34

A to napięcie to ma być pochodną czego ? Szybkości ruchu w danym kierunku czy docelowej pozycji ?
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Krzysztof » 28 maja 2016, 14:35

Docelowa pozycja i szybkość ruchu. Chodzi dokładnie o możliwość wysterowania bezpośrednio galvanometrem, który sterowany jest napięciem symetrycznym.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Miś » 28 maja 2016, 17:14

Do galvanometrów to tylko DAC (albo szybki PWM), bo to musi być szybkie. Wyjście DAC'a na wzmacniacz operacyjny zasilany symetrycznym napięciem +-10V o wzmocnieniu x6 i offsecie ustawionym na połowę zakresu DAC'a (czyli ok 1.6V). I na wyjściu operacyjnego dostajesz od -5 do +5V.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Krzysztof » 28 maja 2016, 18:07

Ok, to po stronie hardware, a po stronie softu jest dużo mordęgi aby to działało?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Miś » 28 maja 2016, 20:22

W software to nie problem dwa globalne liczniki, jeden dla X, drugi dla Y, no i jak soft ma wykonać krok to zwiększać lub zmniejszać ów licznik z zabezpieczeniem żeby się nie przekręcił. I wartość tego licznika wysyłać na DAC'a po każdej zmianie.
Dopiska fragmentu w Printer.h - tak, zagmatwane toto, ale w printer.h są procedury "static INLINE void startXStep() " i "static INLINE void startYStep() " gdzie trzeba by to dopisać. Dodatkowo trzeba by coś pokombinować z "home", bo przecież krańcówek nie będzie, ale myślę że podmianka funkcji home X i home Y na zwykłe zerowanie tych liczników, wysłanie do DAC'a i powrót z flagą że home zrobione wystarczy.
Trzeba by się tylko wgłębić w arduino jak sterować tymi DAC'ami. Pewnie są gotowe funkcje.
Zrobienie to w ten sposób ma tą zaletę że będzie w pełni używany algorytm planowania ruchu, masz kontrolę nad wielkością pola (ilość kroków/mm), i nad prędkościami ruchu.

Edit:
Inicjalizacja DAC'a : "analogWriteResolution(12);"
Wysłanie danych: "analogWrite(DAC0, wartość);"
Rozdzielczość 4096 pozycji (12 bit).
Pestka.

Edit2:
Schemat hardware:
https://www.hackster.io/ArduPic/how-to- ... due-6edfb5
Jedynie zasilanie na nóżkę 8 +8..10V, a nogę 4 nie do masy tylko do -8..10V, i inaczej przeliczyć rezystory aby dostać zakres +/- 5V na wyjściu (gain potrzebny to 4.55) oraz przeliczyć R3 i R4 żeby otrzymać w środku potencjometru ok 1.65V w punkcie VP (wtedy przy wartości 2048 wysłanej na DAC na wyjściu będzie 0V).
Hehe wychodzi 3.3/2 = 1.65, czyli R3 i R4 taki sam. 3.3k albo 4.7k powinny być OK.
A rezystory R1 = 20k i R2 = 91k da Ci idealne wzmocnienie 4.55.
Jeden scalak LM358 na oba kanały.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Krzysztof » 29 maja 2016, 6:59

Miś, a byś nie miał ochoty doprojektować takie ustrojstwo do DUE3DOM MINI, wczepiane w port rozszerzeń lub jako osobnej elektroniki? By było to "brakujące ogniwo" w tworzeniu drukarek SLA/SLS i jeśli by do tego był firmware, to gwarantuję wielbienie przez wielu po wieki, szybki rozwój drukarek SLA na galvach no i sprzedaż samej elektroniki.
Z mojej strony jak najbardziej chęć pomocy w tej materii, aczkolwiek projekt w pełni Twój.
Mogę tez siąść do schematu i płytki, ale będzie to praca raczej odtwórcza do Twoich wskazówek niż twórcza ;)

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Miś » 29 maja 2016, 14:31

Mogę Ci nabazgrać kompletny schemat. Kombinować z PCB to mi się nie bardzo uśmiecha, mam sporo innych zajęć.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Krzysztof » 29 maja 2016, 15:30

Nie ma problemu - chętnie za to się zabiorę mając schemat :OK:

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: STP/DIR do analoga +/- 5V - jak to ugryźć?

Postautor: Miś » 29 maja 2016, 17:23

No to nabazgrałem :LOL:
CCI.jpg


Stabilizatory albo w TO92 albo w SO8.
Przetwornica AM1S-1212 - http://www.tme.eu/pl/details/am1s-1212s ... dc/aimtec/
Pozwoli to na zasilenie całości z pojedynczego +12V z DUE3DOM.
Można to zrobić inaczej lepiąc małą odwracającą przetwornicę, ale tak jest o 1000% prościej.
Do elektroniki idzie GND, 12V, 3.3V, DAC0 i DAC1.
Wyjścia na OUT X i OUT Y względem masy.
Elektrolity na 25V. Wszystkie rezystory 1%.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-- MIŚ --


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość