A'la zlepek by adziaki

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: syntetyczny » 04 gru 2016, 22:21

Tylko pamięta kolega o ustawieniu dociskowego łożyska tak aby było w osi z radełkiem i wszystko będzie ok :) A jak kompatybilność z e3d?
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: adziaki » 05 gru 2016, 7:25

syntetyczny pisze:Tylko pamięta kolega o ustawieniu dociskowego łożyska tak aby było w osi z radełkiem

A tego nie sprawdzałem akurat :(
Ustawiłem tylko radełko w osi z filamentem. Sprawdzę to wieczorem.
syntetyczny pisze:A jak kompatybilność z e3d?

To nie jest e3d tylko jakiś chińczyk, ale pasuje wszystko dobrze :OK:
O taka głowica:
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 40784.html

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: syntetyczny » 05 gru 2016, 8:27

No muszę nakręcić film, tylko nie mam kiedy :(
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: adziaki » 13 gru 2016, 22:11

Kolejny update:

Drukarka już skalibrowana i naprawdę fajnie drukuje, ale potrzebuje jeszcze chłodzenia wydruku.
Cały czas jeszcze na pająka, ale do weekendu wydrukuję już kompletną obudowę do mini.
1.jpg

2.jpg

3.jpg


EXTRUDER DODO
adziaki pisze:
syntetyczny pisze:Tylko pamięta kolega o ustawieniu dociskowego łożyska tak aby było w osi z radełkiem

A tego nie sprawdzałem akurat :(
Ustawiłem tylko radełko w osi z filamentem. Sprawdzę to wieczorem.

Tutaj wszystko było w porządku, tzn. docisk w postaci łożyska był idealnie w osi z filamentem.

Jeśli chodzi o całokształt extrudera to bardzo dobrze się sprawuje, choć są dwie rzeczy, które mnie czasem irytują, a mianowicie:

1. Kilka razy miałem duży problem przecisnąć filament przez ten dolny otwór przelotowy (strzałka na zdjęciu). Problemem był też sam filament, który na końcu był wygięty w banana (trzeba było się bawić w prostowanie :D )
Myślę, że pomogła by tu jakaś mała fazka (np. 60 stopni) choć problemem jest pewnie dostępność.
5.jpg

2. Wymieniając rolki filamentu zapomniałem kilka razy założyć docisk/sprężynę i wydruk wystartował nie podając filamentu :lol:

Tak poza tym, to szczerze polecam :OK:

Muszę się pozbyć jednej drukarki bo dwie w domu to za dużo, a żona to się aż gotuje :LOL:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: imrahil » 13 gru 2016, 23:05

adziaki pisze:Kilka razy miałem duży problem przecisnąć filament przez ten dolny otwór przelotowy (strzałka na zdjęciu). Problemem był też sam filament, który na końcu był wygięty w banana (trzeba było się bawić w prostowanie :D )

próbowałeś ściąć końcówkę filamentu pod kątem?
tak żeby mogła się wślizgnąć się w ten otwór... :o (damn! jakoś to dziwnie zabrzmiało... :mrgreen: )
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: adziaki » 14 gru 2016, 7:36

Tak, to najbardziej pomaga :OK: , ale czasami i z tym przyciętym miałem problem :)
...zależy od filamentu...

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: syntetyczny » 14 gru 2016, 8:00

Niestety, coś za coś. Przy 3mm filamencie nie było takich problemów ;P Wszystko po to, aby gumą się dobrze drukowało :)
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: adziaki » 14 gru 2016, 11:50

syntetyczny pisze:Wszystko po to, aby gumą się dobrze drukowało :)

Jeszcze nigdy nie drukowałem filamentem gumowym, więc czas to wypróbować.

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: adziaki » 20 gru 2016, 22:05

Makaron ogarnięty :)
Drukarka wydrukowała sobie obudowę do mini oraz na wyświetlacz:

1.jpg

2.jpg

3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: A'la zlepek by adziaki

Postautor: Krzysztof » 21 gru 2016, 12:27

Z ciekawości, to na której drukarce ci się lepiej pracuje?


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość