Strona 8 z 9

Re: A'la zlepek by adziaki

: 13 sty 2017, 21:59
autor: evrybadykombinerki
No idea.
.. Może tam jest jakieś zabezpiecznie przed gwałtownym skokiem obciążenia? ale 85W to nic specjalnego...

Re: A'la zlepek by adziaki

: 13 sty 2017, 22:00
autor: marcino
@adziaki W ramach testu poszła łódka: :LOL: bardzo dobry wydruk :OK: możesz porównać poprawne wymiarowanie
Też zrobiłem test na kolejnej zbudowanej drukarce (dysza 0.30) tylko sprawdzałem wydajność chłodzenia ;)

ps. jestem na etapie zbiórki monety na płytkę mini od Krzysztofa, ale nie stoi na przeszkodzie druknac obudowę oczywiście, jeśli będziesz tak miły i udostępnisz stl.

Re: A'la zlepek by adziaki

: 13 sty 2017, 22:30
autor: adziaki
evrybadykombinerki pisze:.. Może tam jest jakieś zabezpiecznie przed gwałtownym skokiem obciążenia? ale 85W to nic specjalnego...


No właśnie. O co tu kaman?

marcino pisze:@adziaki Też zrobiłem test na kolejnej zbudowanej drukarce (dysza 0.30) tylko sprawdzałem wydajność chłodzenia ;)

Wooooow :shock:
Jaka to skala z oryginału?
marcino pisze: jeśli będziesz tak miły i udostępnisz stl.

Nie ma problemu. Tylko ja ją robiłem pod siebie i nie do końca może Ci pasować.
Wrzucę jutro projekt na thingiverse i dam Ci znać, że już tam siedzi :)

Re: A'la zlepek by adziaki

: 13 sty 2017, 22:49
autor: marcino
adziaki pisze:
marcino pisze:@adziaki Też zrobiłem test na kolejnej zbudowanej drukarce (dysza 0.30) tylko sprawdzałem wydajność chłodzenia ;)

Wooooow :shock:
Jaka to skala z oryginału?
marcino pisze: jeśli będziesz tak miły i udostępnisz stl.

Wrzucę jutro projekt na thingiverse i dam Ci znać, że już tam siedzi :)


To super..., co do wydruku statku to został zmniejszony oryginalny skala XYZ w CURA.

Re: A'la zlepek by adziaki

: 14 sty 2017, 21:09
autor: adziaki
Dzisiaj od rana znowu ten sam problem - drukarka wyłącza się podczas grzania stołu :(
Pogrzebałem trochę w ustawieniach i co się okazało:

- gdy stół jest sterowany poprzez bang-bang to problem powstaje
- gdy jest sterowany poprzez PWM to działa i to w "prawie" całym zakresie. Prawie bo działa tylko od 0 do 254, gdy ustawię na 255 to od razu rozłącza zasilanie.
- wszystko działa poprawnie (nawet na PWM 255) na innym zasilaczu, więc to już potwierdzone, że problemem jest zasilacz

I teraz 2 pytania:
1. O co tu chodzi?
2. Jakim nastawem w heat bed manager (0-3) najlepiej sterować grzaniem stołu oprócz PWM (3), bo dłużej się nagrzewa?
Wiem, że 0 to bang-bang, 3 to PWM, a pozostałe 1 i 2?
Docelowo będę zmieniał zasilacz, ale tymczasowo jeszcze chyba trochę pociągnie.

Re: A'la zlepek by adziaki

: 14 sty 2017, 21:39
autor: Miś
0 - bang-bang
1 - PID
2 - Slow Bang-bang (do sterowania przez zwykły samochodowy przekaźnik)
3 - DTC (dead time control).
Wszystko jest na stronach repetiera.

A z tym wyłączaniem... zasilacz ma pewne opóźnienie w zadziałaniu zabezpieczenia. Jak ustawisz poniżej 255 to grzałka jest co chwilę na bardzo krótki moment wyłączana co powoduje że zabezpieczenie w zasilaczu nie zdąży zadziałać i się resetuje co chwilę.

Re: A'la zlepek by adziaki

: 14 sty 2017, 21:43
autor: adziaki
:D
Wielkie dzięki Miś :Piwo: :OK:

I zgodnie z obietnicą wrzucam projekt obudowy do mini:
OBUDOWA DO DUE3DOM MINI.jpg

- pliki .stl
Obudowa do DUE3DOM mini.stl

Pokrywa górna do DUE3DOM mini.stl

- plik .stp
OBUDOWA DO DUE3DOM MINI.7z

Re: A'la zlepek by adziaki

: 15 sty 2017, 8:10
autor: Krzysztof
Sprawdź DOKŁADNIE opór na grzałce stołu. Może jednak zasilacz nie wyrabia :roll:

Re: A'la zlepek by adziaki

: 15 sty 2017, 9:35
autor: adziaki
Sprawdziłem i według Twojej sugestii nie uwzględniłem rezystancji przewodów miernika, która wynosi 0.9 ohm.
Czyli rzeczywista rezystancja grzałki to 1.1ohm, czyli grzałka ma moc ~ 150 W.
Narazie działa wszystko na sterowaniu PID.

Re: A'la zlepek by adziaki

: 15 sty 2017, 10:05
autor: Garreth
A gdy włączysz sam stół na 100% PWM to też wywala czy tylko jak wszystko inne masz uruchomione?

Bo stół 150W + grzałka 30-40W, + silniki (nie wiem ile 1A*13V=13W? 4 silniki to już okolice 50W przy pełnym obciążeniu) + elektronika i straty na regulatorach, kablach, wentylatorach, etc., to wychodzi grubo ponad ta moc z zasilacza z Xboxa.