DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Awatar użytkownika
DarioX7
Posty: 45
Rejestracja: 07 sty 2018, 16:38
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: DarioX7 » 28 lut 2018, 17:11

apuri pisze:Efekt dzisiejszej pracy. Dodane są piny do SPI dla tmc2130.

Mógłbyś wstawić twoje modyfikacje na forum?

Awatar użytkownika
apuri
Posty: 19
Rejestracja: 11 lut 2018, 8:59
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: apuri » 28 lut 2018, 17:21

DarioX7 pisze:
apuri pisze:Efekt dzisiejszej pracy. Dodane są piny do SPI dla tmc2130.

Mógłbyś wstawić twoje modyfikacje na forum?
Na razie mam straszny bałagan na płytce a i czasu mało na dokończenie. Daj mi jeszcze kilka dni.

Awatar użytkownika
DarioX7
Posty: 45
Rejestracja: 07 sty 2018, 16:38
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: RE: Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: DarioX7 » 28 lut 2018, 17:22

apuri pisze:
DarioX7 pisze:
apuri pisze:Efekt dzisiejszej pracy. Dodane są piny do SPI dla tmc2130.

Mógłbyś wstawić twoje modyfikacje na forum?
Na razie mam straszny bałagan na płytce a i czasu mało na dokończenie. Daj mi jeszcze kilka dni.
Ok :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
apuri
Posty: 19
Rejestracja: 11 lut 2018, 8:59
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: apuri » 02 mar 2018, 20:10

Wrzucam moje reorganizacje na płytce.
Uprzedzam, że jestem totalnym amatorem, wiec czekam na opinię bardziej doświadczonych.
Chciałbym dodać jeszcze SPI dla wzmacniaczy termopary (https://www.adafruit.com/product/269),
ale nie mam pomysłu gdzie. Chyba będę musiał powiększyć płytkę. Moduł wzmacniacza dla jednej termopary ma wymiary 20mmx23mm więc zajmą dużą część powierzchni płytki.

Z tego co wyczytałem to układ MAX31855 ma wyższą dokładność niż wbudowany przetwornik ADC w Arduino Due.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: Krzysztof » 04 mar 2018, 10:41

Jak poprzesuwasz elementy i bardziej je zagęścisz to spokojnie jeszcze sporo dodatkowej elektroniki wejdzie.

Awatar użytkownika
apuri
Posty: 19
Rejestracja: 11 lut 2018, 8:59
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: apuri » 04 mar 2018, 19:51

Aktualnie płytka urosła i ma miejsce na 7 stepstików, gdyż marzy mi się układ dwóch hotendów pracujących niezależnie w osi X.

Dodałem również miejsce na wpięcie wzmacniacza termopary i PT100

https://www.aliexpress.com/item/MAX31855-K-Type-Thermocouple-Breakout-Board-module-Temperature-200c-to-1350C-3-3v-5v-for-K/32670599466.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.iDIfSf

https://www.aliexpress.com/item/MAX31865-PT100-PT1000-RTD-to-Digital-Converter-Board-Temperature-Thermocouple-Sensor-Amplifier-BModule-For-Arduino/32777498066.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.iDIfSf

ale miejsce na podpięcie czujników są na płycie, dlatego zamiast złącza zakręcanego w module należy wlutować goldpiny z rastrem 3,5mm. Ja takich goldpinów nie znalazłem, wiec po prostu dam pojedyncze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
DarioX7
Posty: 45
Rejestracja: 07 sty 2018, 16:38
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: DarioX7 » 10 mar 2018, 15:41

apuri pisze:Aktualnie płytka urosła i ma miejsce na 7 stepstików, gdyż marzy mi się układ dwóch hotendów pracujących niezależnie w osi X.

Dodałem również miejsce na wpięcie wzmacniacza termopary i PT100

https://www.aliexpress.com/item/MAX31855-K-Type-Thermocouple-Breakout-Board-module-Temperature-200c-to-1350C-3-3v-5v-for-K/32670599466.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.iDIfSf

https://www.aliexpress.com/item/MAX31865-PT100-PT1000-RTD-to-Digital-Converter-Board-Temperature-Thermocouple-Sensor-Amplifier-BModule-For-Arduino/32777498066.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.iDIfSf

ale miejsce na podpięcie czujników są na płycie, dlatego zamiast złącza zakręcanego w module należy wlutować goldpiny z rastrem 3,5mm. Ja takich goldpinów nie znalazłem, wiec po prostu dam pojedyncze.


Nie wiem czy z tymi dodatkowymi modułami nie jest lekka przesada..., może by i były gdyby nie wyprowadzenia do czujników na raster 3,5mm, przez co robi się ciasno koło innych złączy.

Kiedy finalna wersja?
Z chęcią chciałbym się dołożyć do wyprodukowania nowych PCB.

Awatar użytkownika
apuri
Posty: 19
Rejestracja: 11 lut 2018, 8:59
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: apuri » 10 mar 2018, 16:46

DarioX7 pisze:
apuri pisze:Aktualnie płytka urosła i ma miejsce na 7 stepstików, gdyż marzy mi się układ dwóch hotendów pracujących niezależnie w osi X.

Dodałem również miejsce na wpięcie wzmacniacza termopary i PT100

https://www.aliexpress.com/item/MAX31855-K-Type-Thermocouple-Breakout-Board-module-Temperature-200c-to-1350C-3-3v-5v-for-K/32670599466.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.iDIfSf

https://www.aliexpress.com/item/MAX31865-PT100-PT1000-RTD-to-Digital-Converter-Board-Temperature-Thermocouple-Sensor-Amplifier-BModule-For-Arduino/32777498066.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.iDIfSf

ale miejsce na podpięcie czujników są na płycie, dlatego zamiast złącza zakręcanego w module należy wlutować goldpiny z rastrem 3,5mm. Ja takich goldpinów nie znalazłem, wiec po prostu dam pojedyncze.


Nie wiem czy z tymi dodatkowymi modułami nie jest lekka przesada..., może by i były gdyby nie wyprowadzenia do czujników na raster 3,5mm, przez co robi się ciasno koło innych złączy.

Kiedy finalna wersja?
Z chęcią chciałbym się dołożyć do wyprodukowania nowych PCB.
Z tego co wyczytałem MAX31865 nie chodzi na jednym SPI z kartą pamięci więc zrezygnuję z tego bo już mało pinow wolnych żeby puścić drugie SPI. Nie wiem dlaczego w Marlinie jest możliwość konfiguracji MAX31855 tylko na E1. Teraz więcej czytam o firmware niż projektuję bo może okazać się, że będą moduły nie do użycia. No i zastanawiam się czy powinien być bufor SPI przy tylu urządzeniach? Za tydzień chciałbym wysłać projekt do ALLPCB.COM. Wycenili 5 płytek (minimalna ilość) na 33$.

Awatar użytkownika
WillingMagic
Posty: 91
Rejestracja: 25 kwie 2016, 20:44
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: WillingMagic » 11 mar 2018, 11:16

Ten Max31865 powinien dać radę na softwarowym spi, a co do braku obsługi w marlinie to nikt tego nie robił bo nie ma dodanych płytek z dwoma max31865. Może do 2.0 kiedyś dodadzą.

Awatar użytkownika
apuri
Posty: 19
Rejestracja: 11 lut 2018, 8:59
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM - płyta główna sterownika 32bit dla Arduino DUE

Postautor: apuri » 14 mar 2018, 18:38

Czy ktoś orientuje się czy mogę z DAC0 i DAC1 zrobić MISO i MOSI dla SW SPI? Czy jest może ważniejsze zastosowanie w drukarce tych pinów? Aktualnie są wyprowadzone jako wolne.

Absolutnie nie mam pojęcia czy to co tu zrobiłem ma jakikolwiek sens. Na pewno muszę jeszcze coś poprawić w schemacie, ale zanim zacznę dopracowywać całość proszę o waszą opinię.

Czy mogą iść ścieżki danych pod polem SUPLY? Czy to dobra praktyka, żeby puszczać ścieżki z danymi blisko ścieżek z zasilaniem 5V lub 3.3V?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość