Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

marekas1
Posty: 12
Rejestracja: 04 wrz 2016, 17:59
Kontaktowanie:

Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: marekas1 » 05 wrz 2016, 9:28

Witam.
Chińszczyzna przyszła , połączyłem ze sobą i podłączyłem do USB. żółta dioda mruga , ekran (full graphic smart controler) swieci na niebiesko i co dalej? Pytam bo nie chcę nic zepsuć.
Arduino 1.6.9 ustawiłem na mega 2560, port com, płytka i procesor.
Czy mam wypalić bootloadera ? Jeśli tak -to czym ? ISP ? Czy ma to być ten z programu Arduino?

Mam wgranego repetier-hosta. Czy coś jeszcze ?
Gdzieś widziałem poradnik na forum , ale w tej chwili mam tylko mętlik w głowie :oops: .
Może jakiś link?
POMOCY

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: Artu » 05 wrz 2016, 9:40

marekas1 pisze:Chińszczyzna przyszła , połączyłem ze sobą i podłączyłem do USB. żółta dioda mruga , ekran (full graphic smart controler) swieci na niebiesko i co dalej?

Pokręcić potencjometrem, i powinna sie pojawić grafika :OK: Przynajmniej teoretycznie :mrgreen:

comprar-lcd-full-graphic-smart-controller-precio-oferta_crop.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

marekas1
Posty: 12
Rejestracja: 04 wrz 2016, 17:59
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: marekas1 » 05 wrz 2016, 10:09

Ok. Idę do warsztatu.

Reakcji brak. :evil:

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: Sławek » 05 wrz 2016, 10:27

Bo najpierw wgraj firmware do arduino :)

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: Kopytko » 05 wrz 2016, 10:58

Sławek pisze:Bo najpierw wgraj firmware do arduino :)

Przepraszam ..... :shock: :LOL:

EDIT: aby nie było że jestem świnia.
tu krok po kroku instrukcja. Instalowany Marlin ale tak samo wygląda instalacja repetiera.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

marekas1
Posty: 12
Rejestracja: 04 wrz 2016, 17:59
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: marekas1 » 05 wrz 2016, 12:05

kopytko jesteś the best.
:Piwo:

marekas1
Posty: 12
Rejestracja: 04 wrz 2016, 17:59
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: marekas1 » 06 wrz 2016, 13:29

Niestety nie mam pliku .ino

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: Garreth » 06 wrz 2016, 13:47

Ukryte rozszerzenia znanych plików?

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: Kopytko » 06 wrz 2016, 16:21

jak nie masz pliku ino jak ściągając repetiera jest on w paczce?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

marekas1
Posty: 12
Rejestracja: 04 wrz 2016, 17:59
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem komplet ramps1,4 (mega 2560) i co dalej

Postautor: marekas1 » 06 wrz 2016, 19:45

Sorry za zamieszanie.
Nie wiedziałem , że trzeba wgrać Marlina. Myślałem , że Repetier wystarczy do sterowania RAMPS'em.
W Repetierze szukałem pliku .ino.
Niestety wgranie Marlina spowodowało tylko zmianę świecenia żółtej dioda (już nie mruga tylko świeci).
Kręcenie kontrastem niczego nie zmienia .
Już nie wiem co robić. :?:


Wróć do „Problemy i porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości